INDIGO

TASK FORCE PESTEN OP HET WERK / BEWUSTWORDING

Pesten op het Werk (PohW) is tegenwoordig een probleem van epidemische omvang waarvan bijna geen bedrijf of organisatie nog gevrijwaard is. Het is daarmee een concreet maatschappelijk voorbeeld van de reeds genoemde teloorgang van communicatie, verbinding en relaties. De aanpak echter tot nu toe ligt vooral op “post-trauma”, ‘waar kun je melden, wie kan begeleiden?’. Vaak gaat het dan om interne instanties die per definitie niet onafhankelijk zijn. PohW is iets waar een heel groot taboe op ligt, het gaat namelijk om volwassenen…(!) Het management wíl vaak niet erkennen dat dergelijke praktijken op haar werkvloer plaats vinden en daardoor wordt vaak het doelwit nog verder gestigmatiseerd en/of zelfs weggewerkt, waardoor er helemaal niets geleerd wordt en dergelijke praktijken voortduren. Het probleem gaat echter veel dieper en is een symptoom van ernstig verstoorde onderlinge relaties en organisatie-/bedrijfsculturen. Het is essentieel dat dit probleem veel meer aandacht krijgt gezien de uiterst schadelijke gevolgen voor het doelwit maar ook voor organisaties en bedrijven in termen van productiviteit (moeizame samenwerking, ziekte-verzuim etc) en ook voor de overheid en haar productiviteit en qua zorg en dus onkosten.

Als Ervaringsdeskundige(9+ jaar ervaring) en Academisch Onderzoekster(+/- 20 jaar ervaring)wil ik dit probleem vanuit “de binnenkant” bekijken en benaderen itt de ‘beste stuurlui aan wal’ die van buitenaf adviseren. Vanuit het oogpunt van het doelwit die beangstigende gedragingen, processen en strategieën beschrijven die zich openbaren en aanbevelingen aandragen. In eerste instantie ook voor het doelwit, aangezien deze zich in de meest penibele situatie bevindt. Hoe ga je er dagelijks mee om? Hoe kun je jezelf beschermen en weerstand gaan bieden? Waar komt het vandaan, waarom word je doelwit/zondebok, en hoe maak je je daar vrij van? Waar kun je juridisch terecht (of niet!)? Maar vervolgens natuurlijk ook “de ander(en)” en hoe het komt dat men tot dergelijk gedrag overgaat en de cruciale rol van groepsgedrag hierbij. En, niet minder belangrijk, het leiderschap en het soort organisatie(cultuur) waarbinnen psychisch geweld wordt toegestaan (!)

Daaropvolgend, hoe kan de verkregen kennis vervolgens bijdragen tot innovatie, om mensen juist beter te laten samenwerken en te verbinden? Zodat pestgedrag voorkómen wordt en de werksfeer, de motivatie en de productiviteit verbetert. PohW is een symptoom en effect van wat er mis is binnen organisaties en daarmee dus ook de sleutel tot de oplossing naar een nieuwe manier van denken en verbeterde omgangsvormen. Sleutel tot meer effectief leiderschap, in staat tot vernieuwing, gebaseerd op onderlinge verbondenheid en respect. Zelfkennis en Bewustwording spelen bij dit alles een hele grote rol. Voor het doelwit maar idealiter ook voor de omgeving, al wordt dat de grootste uitdaging om ‘de ander’ te bewegen daarin ook verantwoordelijkheid te nemen en de hand in eigen boezem te durven steken. 

Momenteel ben ik bezig met het opzetten van een groot onderzoeksproject, Task Force, van vooralsnog twee jaar, zoals ik in het verleden ook onderzoeksprojecten opgezet heb, op Europees niveau.Belangrijke onderdelen als het veranderen van organisatieculturen en verbeterde juridische bescherming zijn processen van een langere adem en vereisen een gedegen aanpak en gedegen onderzoek(voor kortere termijn oplossingen zie Pesten op het Werk / Bewustwording.txt). Het gaat om een vaste groep van deelnemers, met deelname van voldoende doelwitten van PohW, zodat de focus blijft liggen op ‘verbetering volgens hen en voor hen’. Verandering kan namelijk ook alleen maar komen van onderaf! Vervolgens periodieke bijeenkomsten waarbij experts op verschillende gerelateerde gebieden, bv verbeterde juridische bescherming, psychologisch aspecten, worden uitgenodigd. Nog weer een stap verder is PohW niet enkel een Nederlands probleem. Mogelijke succesvolle uitkomsten zouden ook voor andere landen van nut kunnen zijn en andersom kan natuurlijk ook van hen geleerd worden. Dit maakt het potentieel ook belangrijk voor bijvoorbeeld een Europese Unie. Het doel van de EU is (verbeterde) samenwerking in Europa en praktisch alles binnen de EU draait om (betere) samenwerking.

Pesten op het Werk / Bewustwording.txt

Aangezien Pesten op het Werk een uiterst urgent probleem is en oplossingen snel nodig zijn, ben ik tevens begonnen mijn eigen lessen uit te werken voor een paper en aanbevelingen. Gebaseerd op mijn eigen bijna 13 jaar wetenschappelijk psychoanalytisch, spiritueel (= zelfstudie), filosofisch en sociologisch onderzoek en 9+ jaar ervaring met het onderwerp. Als onderzoekster in hart en nieren, heb ik “wat er gebeurde op de werkvloer” aangepakt op dezelfde manier als waarop ik elk “werk-gerelateerde kwestie” oppak : door onderzoek te doen. Ik heb enorm veel positieve en wijze lessen geleerd en inzichten opgedaan.Ik ben ervan overtuigd oplossingen gevonden te hebben om er zeker niet aan onderdoor te gaan, er zelfs sterker uit te komen. Een ander kun je niet veranderen, en een ‘pester’ zo mogelijk nog minder. Maar je kunt wel zelf sterker worden en daar heb ik belangrijke handreikingen toe gevonden. Wat ik nodig had, kan ik nu geven.