INDIGO

COACHING / ADVIES

Vanaf begin 2006 ben ik mij heel erg intensief gaan toeleggen op Zelfstudie, Zelfontwikkeling, Zelfverwerkelijking en heb tonnen boeken en tijdschriften gelezen hierover. Met die insteek en als ervaren academisch onderzoekster (+/- 20 jaar ervaring) heb ik mijn eigen ervaringen met Pesten op het Werk (PohW) (9+ jaar ervaring) benaderd. Dat wil zeggen door onderzoek te doen, de waarheid achterhalen, weten wat er écht aan de hand is. Waarom overkomt je zoiets? Hoe maak je je daar vrij van (je eigen verantwoordelijkheid)? Wat voor type mensen gaat daartoe over en waarom? Wat is de rol van ‘de groep’? Wat is de rol en taak van de leidinggevende en wat is er nodig voor succesvol ingrijpen en voorkomen? Waar kun je “onafhankelijk en vooral ook veilig” terecht en wat zou men voor je moeten doen? In wat voor soort organisaties wordt dergelijk gedrag toegestaan en niet zelden aangemoedigd? Wat zegt het over de organisatiecultuur en wat moet daaraan veranderen en hoe?

 

Bij elkaar heeft dit geleid tot zo’n 13 jaar nauwgezet en uitputtend psychoanalytisch, spiritueel (=zelfstudie), filosofisch en sociologisch onderzoek. Ik heb dan ook àlle kanten van het probleem en alles wat er bij komt kijken bekeken. Ik heb belangrijke oplossingen gevonden! Zelf ben ik daar het levende bewijs van! Met deze kennis en inzichten en als uitzonderlijk ‘door de wol geverfde’ Ervaringsdeskundige, wil ik mensen coachen, adviseren en begeleiden bij de aanpak en het overkomen van dit uiterst lastig te benoemen en effectief aan te pakken probleem, waarvan de gevolgen verwoestend zijn.

En wel :

Voor Pestslachtoffers : Om beter weerstand te bieden, bij jezelf te blijven en wèl voor jezelf op te komen. Om het geheel en alle strategieën en tactieken te begrijpen waardoor je het met meer afstand kunt bekijken en het daarmee mentaal en fysiek minder destructief wordt. Wat kun je het beste wel maar vooral ook niétdoen? Wie kan écht, objectief en eerlijk optreden en dúrft dat ook daadwerkelijk? Hoe zit het met juridische bescherming? Hebben derde instanties als een Ombudsman of Rechters voldoende kennis van PohW om daadwerkelijk objectief tot waarheidsvinding over te gaan?

Het kan hierbij gaan om doelwitten van PohW die nog “in het traject” zitten. Dat wil zeggen slachtoffers die nog steeds pestgedrag ondervinden en/of het aankaarten of aanklagen daarvan en die ondersteuning en advies nodig hebben. Hierbij ligt de nadruk sterk op de persoon, het helpen begrijpen van alle ‘waaroms’, om iemand daarmee krachtiger te maken.

Slachtoffers die dat stadium voorbij zijn, help ik graag bij het begrijpen, een plaats geven, verwerken en loslaten van de traumatische ervaringen. 

Voor Pesters : Probleemoplossing begint bij erkenning dat er een probleem is. Ook over het gedrag van de Pester heb ik ongelooflijk veel gelezen en geleerd en dus ook van akelig dichtbij meegemaakt om hier belangrijke inzichten in te kunnen overdragen. Dat wil zeggen voor het, vermoedelijk niet erg waarschijnlijke, geval dat een Pester zegt “ik voel mij hier niet happy bij, waar ben ik mee bezig, dit moet anders”. Dat wèl durven en doen levert zo onvoorstelbaar veel op! Qua gelukzaligheid en gezondheid. Jouw verantwoordelijkheid.  

Organisatie / Bedrijf / Leiding : Ook op dit niveau is het essentieel om het geheel, alle processen en het gedrag en de oorzaken daarvan van alle betrokkenen te begrijpen om daadwerkelijk effectief in te grijpen. Wat is nodig om dergelijke toestanden te voorkomen? Welke leiderschapskwaliteiten zijn vereist? Wat zegt het over de cultuur van het bedrijf of de organisatie? Hoe verander je een cultuur die pestgedrag mogelijk maakt, voort laat bestaan, niet zelden zelfs aanmoedigt of waar in ieder geval geweigerd wordt aan waarheidsvinding te doen en eerlijk op te treden.

Of mogelijke vertegenwoordigers binnen bedrijven of organisaties die betrokken zijn bij het pogen op te lossen en liever nog voorkomen van pestpraktijken op hun werkvloerofhet ondersteunen van gedupeerde medewerkers. Hierbij valt te denken aan : Vertrouwenspersonen, Preventiemedewerkers, Organisatie-Psychologen, Maatschappelijk Werkers, P&O / HR.  Maar ook bijvoorbeeld een Ondernemingsraad kan ik van advies en inzicht voorzien. Of bijvoorbeeld de Vakbond wanneer zij benaderd wordt door leden met ernstige Psycho-Sociale Arbeidslast (PSA).

Als academisch onderzoekster sta ik allicht ook open voor samenwerking met of advies aan Onderzoeksinstituten op het gebied van bijvoorbeeld Sociale Studies, Bedrijfs/Organisatiecultuur, Arbeids/Sociale Veiligheid etc. 

Een (Meerdaagse) Training / Cursus zit in de pipeline